Open

Neem contact op

Wat is een URL?

Avatar van Cas Bukkems
Cas Bukkems
Bijgewerkt op

Een URL, of Uniform Resource Locator, is een webadres dat naar een specifieke webpagina of bestand op het internet verwijst. URL’s worden geschreven in een standaard formaat, bestaande uit het protocol, de domeinnaam, en het pad naar het bestand. Bijvoorbeeld, de URL voor deze pagina is https://www.1314media.nl/begrippenlijst/url/.

Opbouw van een URL

Een URL is een specifiek soort URI, of Uniform Resource Identifier, een webadres dat naar een bron op het Internet verwijst. URL’s worden gebruikt door browsers om webpagina’s op te zoeken en weer te geven, en door toepassingen om bestanden en andere bronnen van de Internet te downloaden. Een URL bestaat uit twee delen: de protocol-identifier en de bronnaam. De protocol identifier specificeert hoe de bron benaderd zal worden, en de bronnaam specificeert waar de bron zich bevindt.

De meest gebruikte protocollen in URL’s zijn HTTP en HTTPS, maar er zijn er nog veel meer, zoals FTP, SFTP, en LDAP. De de protocol-identificatie wordt gevolgd door een dubbele punt, en dan de bronnaam. De bronnaam kan een IP adres zijn, een domeinnaam, of een pad naar een bestand op de server.