Open

Neem contact op

Wat is een WordPress plugin?

Avatar van Cas Bukkems
Cas Bukkems
Bijgewerkt op

Een WordPress plugin is een stukje software dat je kunt installeren op je WordPress website om extra functies of mogelijkheden te bieden. Bijvoorbeeld om je website beter vindbaar te maken of om statistieken over bezoekers bij te houden. De plugins die je installeert bepalen dus grotendeels wat je met je website kunt doen en hoe deze eruit ziet.

Er zijn duizenden verschillende WordPress plugins beschikbaar, waardoor het makkelijk is om precies de functionaliteit te vinden die je nodig hebt. De meeste WordPress plugins zijn gratis, maar er zijn ook plugins die je moet betalen. Omdat WordPress open source software is, kunnen ontwikkelaars plugins maken en deze verkopen via online marktplaatsen zoals CodeCanyon.

Hoe kan ik een plugin installeren in WordPress?

Om een plugin op je WordPress website te installeren, ga je naar het menu ‘Plugins’ in je WordPress dashboard en klik je op ‘Nieuwe toevoegen’. Hier kun je zoeken naar de plugin die je wilt installeren of uploaden. Nadat je een plugin hebt gevonden die je wilt gebruiken, klik je op ‘Installeren’. WordPress zal de plugin dan automatisch downloaden en installeren.

Hoe gebruik je plugin in WordPress?

Een WordPress plugin is een programmaatje dat je toevoegt aan je WordPress website om extra functies of opties te krijgen. Hiervoor ga je naar de Plugin-pagina in je WordPress Dashboard en klik je op ‘Nieuwe plugin toevoegen’. In het zoekveld typ je de naam van de plugin die je wilt installeren en klik je op ‘Zoek plugins’. Je krijgt dan een overzicht van de beschikbare plugins te zien. Kies de plugin die je wilt installeren en klik op ‘Installatie starten’, de plugin installeert dan automatisch. Nadat de plugin is geïnstalleerd, moet je de plugin activeren voordat de functies van de plugin beschikbaar zijn op je website.

Na het activeren van een plugin verschijnt er meestal een nieuw menu-item in je WordPress Dashboard. Via dit menu-item kun je de instellingen van de plugin wijzigen of aanpassen. Lees altijd even de documentatie van een plugin voordat je de plugin gaat gebruiken, zodat je weet hoe de plugin werkt en wat je kunt verwachten.

Welke plugins heb je nodig voor WordPress?

Niet alle plugins zijn nodig, maar een aantal zijn onmisbaar. De belangrijkste plugins voor WordPress zijn:

  • De WordPress plugin voor contactformulieren.
  • Een plugin om afbeeldingen te bewerken.
  • Een SEO-plugin om je website vindbaar te maken in Google.
  • Een beveiligingsplugin om je website tegen hacking en malware te beschermen.
  • Een caching-plugin voor snellere pagina’s.

Er zijn veel WordPress plugins beschikbaar, dus het is belangrijk om te weten welke je nodig hebt voor je website. Wanneer je een nieuwe plugin installeert, lees dan altijd de documentatie en pas de instellingen aan, zodat je weet wat de plugin doet en hoe de plugin werkt. Als je een plugin niet nodig hebt, deactiveer dan de plugin en verwijder de plugin van je website. Dit voorkomt dat er onnodig veel code op je website aanwezig is, wat de snelheid van je website kan beïnvloeden.

Heb je vragen over WordPress plugins of weet je niet welke plugin je nodig hebt? Stel je vraag dan aan ons team van WordPress experts, we helpen je graag verder!