Open

Neem contact op

Wat is een Content Management Systeem (CMS)?

Avatar van Cas Bukkems
Cas Bukkems
Bijgewerkt op

Een inhoudsbeheersysteem is een software toepassing waarmee je de inhoud van je website kunt maken en beheren. Een CMS biedt meestal een WYSIWYG editor zodat je pagina’s en berichten kunt maken en opmaken zoals je wilt, en ook hulpmiddelen om afbeeldingen en video’s te uploaden, en links toe te voegen. Het biedt ook voorzieningen voor het beheer van je de gebruikers en permissies van je website, en voor het maken van sjabloonpagina’s die gebruikt kunnen worden om je site een consistent uiterlijk en gevoel te geven.

Een aantal bekende content management systemen

Er zijn veel verschillende inhoudsbeheersystemen beschikbaar, zowel gratis als commerciële. Enkele van de populairdere zijn WordPress, Joomla! en Drupal. Waarom een CMS gebruiken?

Waarom moet je een CMS gebruiken?

Er zijn veel redenen waarom je een content management systeem voor je website zou willen gebruiken. Een CMS kan je veel tijd en moeite besparen bij het maken en beheren van de inhoud van je site. Het kan het ook gemakkelijker maken voor andere mensen om aan je site bij te dragen, zonder dat ze hoeven te weten hoe je codeert. En als je een populair CMS kiest, dan zijn er genoeg bronnen beschikbaar om je te helpen er het meeste uit te halen.

Hoe moet je een CMS kiezen

De eerste stap bij het kiezen van een inhoudsbeheersysteem is te beslissen wat voor soort site je wilt maken. Als je een eenvoudige persoonlijke blog wilt maken, dan is een CMS als WordPress misschien een goede keuze. Wil je een meer complexe website maken, zoals een online winkel of een gemeenschapsforum, dan heb je misschien een krachtiger CMS nodig zoals Joomla! of Drupal. Als je besloten hebt wat voor site je wilt maken, kun je beginnen met verschillende CMS opties te bekijken en hun eigenschappen te vergelijken. Als je een CMS kiest, is het belangrijk om rekening te houden met dingen als:

  • Hoe gemakkelijk is het te gebruiken?
  • Hoe flexibel is het?
  • Kan het uitgebreid worden met plugins of modules?
  • Wat voor ondersteuning is er beschikbaar?
  • Hoeveel kost het?

Als je een CMS gekozen hebt, kun je beginnen met het maken van je website!