Open

Neem contact op

Wat is cralwen?

Avatar van Cas Bukkems
Cas Bukkems
Bijgewerkt op

Als je een website hebt, is het belangrijk om te begrijpen hoe zoekmachines deze indexeren. Crawlen is het proces waarbij zoekmachines jouw website bekijken en de inhoud ervan verzamelen om te bepalen hoe relevant en waardevol deze is voor hun gebruikers. In dit artikel gaan we dieper in op wat crawlen precies inhoudt en hoe je jouw website kunt optimaliseren voor crawlen.

Wat is crawlen?

Crawlen is een proces waarbij zoekmachines automatisch door websites heen gaan en de inhoud ervan verzamelen. Dit wordt gedaan door speciale software, ook wel bekend als “crawlers” of “spiders”. Deze crawlers volgen links op je website om zo alle pagina’s te vinden en deze vervolgens te indexeren in hun database.

Het crawlen van een website begint meestal bij de homepagina. De crawler bekijkt de inhoud van de pagina en volgt de links naar andere pagina’s op je website. Als er geen links zijn, kan de crawler niet verder en wordt deze pagina niet geïndexeerd.

Waarom is crawlen belangrijk?

Het crawlen van je website is essentieel om ervoor te zorgen dat zoekmachines je pagina’s kunnen vinden en indexeren. Als zoekmachines jouw website niet kunnen vinden, kan deze niet worden weergegeven in de zoekresultaten. Daarnaast is het belangrijk om te begrijpen dat zoekmachines niet alle pagina’s op je website even belangrijk vinden. Door je website te optimaliseren voor crawlen, kun je ervoor zorgen dat zoekmachines de juiste pagina’s indexeren en deze hoger plaatsen in de zoekresultaten.

Hoe kun je je website optimaliseren voor crawlen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat zoekmachines je website goed kunnen crawlen:

1. Zorg voor een duidelijke structuur

Een duidelijke structuur maakt het voor zoekmachines makkelijker om je website te begrijpen. Zorg ervoor dat je website logisch is ingedeeld in categorieën en subcategorieën en dat er een duidelijke navigatiestructuur is.

2. Gebruik interne links

Interne links zijn links die van de ene pagina op je website naar de andere pagina op je website verwijzen. Deze links maken het voor crawlers makkelijker om alle pagina’s op je website te vinden en te indexeren.

3. Maak gebruik van een sitemap

Een sitemap is een XML-bestand waarin alle pagina’s op je website worden opgenomen. Dit bestand maakt het voor zoekmachines makkelijker om de inhoud van je website te begrijpen en alle pagina’s te vinden.

4. Zorg voor goede URL-structuur

Een goede URL-structuur maakt het voor crawlers makkelijker om te begrijpen waar een pagina over gaat. Gebruik daarom duidelijke en relevante URL’s die aansluiten bij de inhoud van de pagina.

5. Maak gebruik van title tags en meta descriptions

Title tags en meta descriptions geven zoekmachines informatie over waar een pagina over gaat. Zorg ervoor dat deze tags relevant zijn en de juiste zoekwoorden bevatten.

6. Maak gebruik van gestructureerde data

Gestructureerde data is extra informatie die aan een pagina kan worden toe

het gebruik van gestructureerde data kunnen zoekmachines nog beter begrijpen waar een pagina over gaat. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van schema.org markup, waarmee je specifieke informatie over een pagina kunt markeren, zoals reviews, evenementen, recepten en meer.

7. Vermijd dubbele inhoud

Dubbele inhoud kan ervoor zorgen dat zoekmachines niet goed begrijpen welke pagina de originele versie is. Dit kan leiden tot lagere posities in de zoekresultaten. Zorg er daarom voor dat er geen dubbele inhoud op je website staat.

8. Zorg voor een snelle laadtijd

Een snelle laadtijd is niet alleen belangrijk voor gebruikerservaring, maar ook voor crawlers. Als een pagina te langzaam laadt, kan dit ertoe leiden dat crawlers niet alle inhoud kunnen indexeren. Zorg daarom voor een snelle laadtijd door bijvoorbeeld het gebruik van compressie, caching en het optimaliseren van afbeeldingen.

Conclusie

Crawlen is een essentieel onderdeel van zoekmachineoptimalisatie. Het zorgt ervoor dat zoekmachines je website kunnen vinden en begrijpen waar elke pagina over gaat. Door je website te optimaliseren voor crawlen, kun je ervoor zorgen dat zoekmachines de juiste pagina’s indexeren en deze hoger plaatsen in de zoekresultaten. Zorg daarom voor een duidelijke structuur, interne links, een sitemap, een goede URL-structuur, title tags en meta descriptions, gestructureerde data, vermijd dubbele inhoud en zorg voor een snelle laadtijd.