Open

Neem contact op

Wat is een domeinnaam

Avatar van Cas Bukkems
Cas Bukkems
Bijgewerkt op

Een domeinnaam is een unieke naam die gebruikt wordt om een specifieke website of webpagina op internet te identificeren. Het is een manier voor gebruikers om een website te vinden en te bereiken in plaats van het gebruik van het IP-adres van een server waar de website op gehost is. Domeinnamen zijn hiermee een stuk makkelijker te onthouden en te gebruiken voor mensen dan een IP-adres.

Hoe werkt een domeinnaam?

Wanneer u een domeinnaam intypt in de adresbalk van uw browser, zal de browser een verzoek naar de DNS-server (Domain Name System) sturen. De DNS-server is een soort telefoonboek van het internet en zorgt ervoor dat de ingetypte domeinnaam wordt omgezet naar het juiste IP-adres. De browser verbindt vervolgens met de server waar de website is gehost, waarna de inhoud van de website wordt weergegeven in uw browser.

Voorbeeld van een domeinnaam

Een voorbeeld van een domeinnaam is www.1314media.nl. Dit is de domeinnaam van de zoekmachine Google. In plaats van het IP-adres van Google te moeten onthouden, kunt u deze website gemakkelijk vinden door de domeinnaam in uw browser te typen.

Hoe registreer je een domeinnaam?

Domeinnamen kunnen worden geregistreerd door individuen en organisaties via domeinnaamregistratiebedrijven. Er zijn verschillende domeinnaamregistratiebedrijven waar u een domeinnaam kunt registreren, zoals GoDaddy, Namecheap, en 1&1. U kunt een domeinnaam registreren door een domeinnaamregistratiebedrijf te zoeken op internet, te controleren of de gewenste domeinnaam beschikbaar is en vervolgens de registratie te voltooien door de kosten te betalen. Het is ook mogelijk om een domeinnaam te verhuizen naar een andere registrar of om de domeinnaam te verlengen voor een bepaalde periode.