Open

Neem contact op

Wat is WordPress?

Avatar van Cas Bukkems
Cas Bukkems
Bijgewerkt op

WordPress is een Content Management Systeem (CMS). Je kunt er een website of blog mee maken vanaf nul, of een bestaande website mee verbeteren. WordPress is gratis en open source software die onder de GPL wordt vrijgegeven. WordPress werd oorspronkelijk gemaakt als een blogging platform, maar is sindsdien geëvolueerd tot een krachtig hulpmiddel voor het maken van elk soort website. WordPress wordt gebruikt door miljoenen mensen over de hele wereld, waaronder veel grote organisaties als The Guardian, Forbes, en The New York Times.

Als je erover denkt een website of blog te maken, is WordPress een goede optie. Het is gemakkelijk te gebruiken, en er zijn veel bronnen beschikbaar om je op weg te helpen.

WordPress thema’s

WordPress thema’s zijn een manier voor WordPress gebruikers om het uiterlijk en gevoel van hun website te veranderen zonder dat ze hoeven te weten hoe ze moeten coderen. Er zijn veel verschillende thema’s beschikbaar, zowel gratis als premium, waarmee gebruikers hun website op allerlei manieren kunnen aanpassen. WordPress thema’s zijn op veel verschillende websites te vinden, maar de populairste bron ervoor is de WordPress.org Thema Directory.

Bij het kiezen van een WordPress thema is het belangrijk dat je nadenkt over het doel van je website. Als je een blog maakt, zijn er veel thema’s beschikbaar die speciaal voor blogs ontworpen zijn. Als je een website maakt voor een bedrijf, zijn er ook veel thema’s beschikbaar die speciaal voor bedrijven ontworpen zijn. Er zijn ook thema’s voor algemeen gebruik, die voor elk soort website gebruikt kunnen worden. Je kan kiezen voor een gratis thema of een betaald thema die extra functionaliteiten bevatten.

Maatwerk WordPress thema

Een maatwerk WordPress thema is een thema dat speciaal voor een bepaalde website ontworpen is. Het kan gemaakt worden door een webontwikkelaar, of het kan gekocht worden in een thema winkel. Een aangepast WordPress thema wordt vaak gekozen omdat het speciaal op de behoeften van de eigenaar van de website is afgestemd en omdat het functies bevat die je in andere thema’s niet vindt.

WordPress.com en WordPress.org

wordpress.com is een gehost platform, terwijl wordpress.org een zelf gehost platform is. Om met wordpress.com aan de slag te gaan, hoef je alleen maar een account aan te maken en een thema te kiezen. WordPress.com zal dan je website voor je hosten

Als je wordpress.org wilt gebruiken, moet je zelf het Content Management Systeem downloaden en op je eigen webserver installeren. Je hebt ook nodig om een thema te kiezen en je eigen domeinnaam in te stellen. WordPress.org geeft je meer controle over je website, maar het vergt meer werk om op te zetten en te onderhouden.

WordPress plugins

Plugins zijn hulpmiddelen waarmee je functies aan je WordPress website kunt toevoegen. Er zijn duizenden plugins beschikbaar, en de meeste zijn gratis. Je kunt plugins direct vanuit je WordPress admin paneel installeren, of je kunt ze downloaden van wordpress.org en ze naar je server uploaden.